Zarządzenie nr 2/D/97 Kanclerza Uniwersytetu Gdańskiegoz dnia 7 lutego 1997 rokuw sprawie profilaktycznych posiłków i napojów
Na podstawie rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60, póz. 279) zarządza się, co następuje:
§1.
Pracownikom zatrudnionym w Uniwersytecie Gdańskim nie przysługują profilaktyczne posiłki.
§2.
Uniwersytet Gdański zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym:
- przy pracach w pomieszczeniach, w których ze względu na procesy technologiczne
utrzymuje się temperatura powyżej 25 C, a wysiłek fizyczny w ciągu zmiany roboczej
charakteryzuje się średnim wydatkiem energetycznym (1200-1480 kcal); - przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze
otoczenia poniżej 10 C lub
powyżej 25 C; - na stanowiskach pracy, w których temperatura spowodowana
warunkami
atmosferycznymi przekracza 28 C.
§3.
- Napoje wydawane są pracownikom w dniach wykonywania prac
uzasadniających ich
wydawanie. - Napoje chłodzące przydzielane są w ilości l litra wody mineralnej na 8 godzin pracy.
- Napoje gorące przydzielane są w przeliczeniu: 100 gram
herbaty na miesiąc oraz 1/2
kilograma cukru.
§4.
- Decyzje o przyznaniu napojów podejmują kierownicy
jednostek organizacyjnych
zatrudniających pracowników, o których mowa w § 2. - Zakupem i dystrybucja napojów zajmują się osoby
wyznaczone przez kierowników
jednostek organizacyjnych.
§5.
Rozliczania zakupionych przez jednostki organizacyjne napojów dokonuje Dział Socjalno-Bytowy UG na podstawie przedstawionych rachunków za zakupione napoje oraz wykazów pracowników uprawnionych podpisanych przez kierownika jednostki organizacyjnej (wzór wykazu stanowi załącznik do niniejszego zarządzenia).
§6.
Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za napoje.
§7.
Traci moc obowiązującą zarządzenie nr 3/R/86 rektora UG z dnia 29 stycznia 1986 roku.
§8.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 15 lutego 1997 roku.
Dyrektor Administracyjny
dr
Andrzej Friedrich
-Wzór-
......................................................
nazwa jednostki organizacyjnej
Wykaz
Pracowników uprawnionych do otrzymania napojów za miesiąc ........................................, ........ r.
Lp |
Imię i nazwisko pracownika |
Stanowisko |
Ilość wydanych napojów |
.............................................................
podpis i pieczątka kierownika jednostki organizacyjnej